Runt eller ovalt??

Har nu kört med oval klinga sen i Juli, så kanske dags för en utvärdering.. Ha kört med en 34a och nu har jag monterat en 36a, gillar att gå på tunga växlar så det borde passa mig:-) Om jag fattat det rätt så är en oval 36a som en 38 där den är tjockast, och en 34 där den är smalast. Teorin bakom detta ska då vara att i det läge man är starkast drar man som tyngst, och så i läget där man är svagast ska det gå lättare. Låter ju vettigt men funkar det i praktiken?? Nu är ju detta ingen vetenskaplig test utan bygger på min känsla, som med viss rätt kan ifrågasättas:-) Men jag gillar det, tycker mitt rundtramp känns mer naturligt. Sen upplever jag att jag får bättre tryck när kadensen är rätt låg, typ backar mm. Har inte heller tappat kedjan eller något sådant, så den verkar funka. Sen hur mkt som är placebo för att jag hört att det ska vara så, ja det vet jag inte.. Men så länge jag tror på det så funkar det ju för mig iallafall:-) Den nackdel jag kan tänka mig är att man nöter kedja och klinga lite fortare, och kanske måste byta lite oftare. Men det återstår att se.. Sen är vi alla olika och detta funkar inte för alla, men jag kommer fortsätta köra ovalt så länge jag kan:-)

Kommentarer

Håkan.H sa…
Håller med om att ovala klingor är framtidens melodi ;-) Har kört en extrem variant på min racer,Osymetric 44T som singelklinga och känslan är superbra...speciellt i uppförsbackar! Ska enl. tillverkarens tester ge 10% mer watt vid samma puls. Blir att köra med oval klinga (T34 som motsvarar 32-36) på tävlings MTB`n nästa år!
/Håkan
Anonym sa…
Är verkligen sugen på prova oval klinga nu när du pratar så gott om dem. frågan är vart får man tag i en ?
Samuel sa…
Beror väl lite på vilken bultdiameter du har, men jag handlar mkt på R2-bike. Dom har det mesta till bra priser, sen har väl cyclecomponets och kvalitetstid också. Går väl även beställa direkt från Rotor på nätet:-)
Anonym sa…
Finns även här till bra pris!
http://absoluteblack.cc/chainrings.html

Populära inlägg i den här bloggen

Till Salu

Säkrad vinst i Swe-cup