Läka snabbt

Frågar man mig har det tagit en evighet att läka ihop, och jag är ju långt ifrån färdigläkt än. Har snart gått 6 mån sen lårbenet gick av, och lyssnar jag på andra har min läkning gått väldigt snabbt.. Får ibland frågan hur jag gjort för att komma i bruksskick så pass snabbt, det är en svår fråga faktiskt. Men när jag tänker efter finns det en viktig detalj!

Jag har inte gått till ngn sjukgymnast, han sa till mig efter 5v att vad än jag gjorde själv skulle jag fortsätta med det, för det funkade. Efter det har jag kört all rehab själv, och vad har jag då gjort?? Jo jag har vågat ha ont!!!

För att komma tillbaka snabbt och bli så återställd som möjligt tror jag man måste leta smärtan och våga gå in i den, vad menar jag med detta då. Jo i början gjorde ju allt ont, och då gällde det bara att röra sig så mkt som möjligt. Inte vara still för att det gör mindre ont, utan hela tiden utmana kroppen med rörelse. För gör man inte det läker allt ihop till en stel klump, och då blir det svårt att bli helt bra och kommer ta tid.. Sen när man kan börja röra sig mer gäller det att fortsätta utmana kroppen, och inte stanna eller sluta när det gör ont. För då blir kroppen bekväm och läker inte lika bra, jag har hela tiden letat efter övningar som gör ont. För det är ju då just den övningen som kroppen behöver träna på, just nu gör det inte ont att cykla om jag inte hamnar snett på cykeln. Är bara lite svagare nu, men det går ju förbättra. Men nu gäller det att leta övningar, joggar lite just pga av detta. För det gör ont som fan, och då måste ju det träna delar av benet som inte läkt. Vore ju jäkligt lätt nu att undvika smärtan och bara göra det som funkar men då skulle ju mkt av benet inte läka bra, så måste fortsätta gå in i dom övningar som gör ont. För ska jag bli lika stark som innan olyckan måste alla delar av benet bli bra, så är inställd på 6mån till med smärtan varje dag. Men den måste man nog ta om man inte vill ha men för livet av skadan..

Så mitt tips är att se inte smärtan efter en skada som nått farligt som ska undvikas, utan se det som en signal på vad som behöver tränas upp!!

Kommentarer

MC Doktorn sa…
Empirin säger att det kan ta ca 1 år att läka ihop . Inte bara benbrottet utan även neuromuskulär funktion. Kroppen bryter först ner det som är skadat och sen ersätter med tillfällig hållfast vävnad som senare remodulleras till normal vävnad.
All forskning visar att belastning av skadad vävnad under en hanterbar smärtreaktion gör att vävnaden blir starkare.

Så det är tillåtet att uppleva smärta som är hanterbar. Däremot är det viktigt efter skador att fortsätta med rehab vilket i praktik är belastning, rätt kost både före innan träning och vila.
Men det är givet precis som efter ett hårt träningspass


Martin/ Ortoped och Företagsläkare
Samuel sa…
Då är jag ju inte helt fel ute :-)
Låter bra med ett år, då är jag i form igen till Långalugnet 2017!!
Samuel sa…
Bra med ett tillägg av en expert!

Populära inlägg i den här bloggen

Efter VM..

Typiskt Zwift...

Tack