Ett av dom sista inläggen.. och vilken väg??

Ja detta kommer bli ett av dom sista inläggen på denna blogg, sen ska den få dö ut. Kommer lägga min tid på en blogg för teamet, och framförallt så känner jag att jag är lite less på att blogga. Men nått till inlägg kan komma, beror väl på lite vad som händer i framtiden.

Statusen på mig just nu är annars rätt dålig, tog enormt med energi att kunna genomföra tävlingen i söndags!! Har liksom inget kvar just nu rent mentalt, känns inte roligt att ens tänka cykel. Att fysiskt behöva lida mer nu är inte aktuellt, behöver tid att ladda om tror jag.. Men det brukar gå rätt fort i mitt fall att längtan efter att få cykla kommer tillbaka:-)

Nu över till en annan fråga som känns rätt aktuell.. Hur ska XC-banorna se ut?? Läst rätt mkt om hur bra alla tyckte banorna i Hacksta var, och visst det tyckte jag med. Dom var roliga och lagomt utmanade, MEN jag är lite orolig över vart vi är påväg! Trenden är ju rätt tydlig i Världscupen där det blir mer och mer byggda hinder och väldigt tekniskt utmanade, en annan trend där är också mer och mer skador... Här hemma i sverige ropas det det ju också efter mer tekninska XC banor, och tillfällerna att håna lättåkta långlopp tas snabbt.. Missförstå mig inte nu, för jag gillar tekniska banor och ser det som en utmaning trotts mina bristande kunskaper. Men det är ju jag det, många andra som gillar cykling ser det som ett hinder att vara med... Frågan är ju då om det är den vägen vi vill vandra, med mindre och mindre startfält för ett fåtal entusiaster. Tycker nivån på banorna iår varit helt ok, men börjar vi göra det ännu svårare så blir sporten för svårtilgänglig för den stora skara cyklister som ändå finns. Målet måste ju ändå vara att sporten ska växa eller?? Jag tävlar då hellre med stora startfält och kör på banor som kanske känns lite för lätta än tvärt om. För om vi kan få startfält på 50 pers i varje klass kommer kanske 10 st tycka banan är för lätt medans 40 tycker att den är utmanande. För inte fan är det skoj när det knappt är 10st i varje klass som nu... Detta är ju bara mina tankar och jag är ju inget större geni, men ville ändå uttrycka mina åsikter. För tråkigt nog när jag nu sitter och försöker hitta nya mål och planera nästa år så lutar det mer och mer åt att det blir långlopp för mig 2014, bara för att där är det mkt mer av en folkfest och mer cyklister med!! Är ni fler som delar mina åsikter eller tycker ni att jag är helt fel ute?!

Kommentarer

JohanC sa…
Hej Sam!

Som sagt – starkt att du tog dig igenom tävlingen i söndags på ett mycket bra sätt givet förutsättningarna. Vad gäller utformningen på XC-banorna framöver är alla i grengruppen (med stöd av föreningarna ute i landet enligt ledarmötet under SM) eniga om att nivån på banorna ska höjas vad gäller den tekniska biten. Som du är inne på kommer inte det att passa alla men vi följer trenden internationellt samtidigt som att många XC-cyklister lovordar de mer krävande banorna.

Sedan ska varje bana ha B-linjer vid de svåraste passagerna så att man som cyklist kan välja vilken man vill köra. Min personliga åsikt är att om man tycker att banorna är för tekniskt svåra har man några alternativ: träna mer teknik, köra mer försiktigt, eller välja en annan disciplin.

Som startfälten har sett ut de senaste åren är en konsekvens av hur det har varit och inte pga våra planer framöver.

Hoppas att du läker ihop, får tillbaka motivationen och att vi ses i XC-cupen även nästa år 

Johan
Anonym sa…
Jag håller med dig, det ska vara folkfest och "alla" ska kunna vara med ! Jag tror att det är det bästa sättet att få någon att arrangera tävlingar. Hellre en stor bredd inom cykelsporten än en utdöende skara entusiaster. Och om det läggs in hinder som hopp, "drops" eller annat som verkar skräckinjagande för en del så kan det ju finnas en "chicken line" som tar lite längre tid? Jag menar inte att alla lopp ska vara som cykelvasan som är extremt lättcyklad på alla sätt men det får heller inte bli för extremt.
Jag inser dock att det blir problem för de svenskar som vill ut köra världscup m.m. om man inte är van med den typen av banor.

Nu när det börjar bli rätt bra med tävlingar häruppe i Norr- och Västerbotten kanske det börjar bli dax för en "norrlandscup", vad tror du?/Jimmy E
He he... du vet nog var jag står i detta sammanhang och det är inte på långlopps sidan ;.))
Jag har ju hållit på så länge så att denna mera utveckling till svårare är kanske mer ett steg tillbaka till början(förutom hoppen då). Jag gillar när det blir mer tekniskt och utmanande och som Johan säger ska det finnas b eller till och med c linjer där det är som svårast. Man kan diskutera detta ämne fram och tillbaka hur länge som helst :.)
med för och nackdelar.
Men jag gillart!! när det är tekniskt och lite svårt men inte bara tekniskt. Håller med om att årets nivå har varit riktigt hygglig, både tekniskt och fart-precis som det ska vara :.))
Starkt av dig att köra så bra med dit nyckelbens brott, så hård vet jag inte om jag är :.)
Samuel sa…
Det jag ville göra vara att skapa lite debatt, för min del får banorna gärna bli mer utmanande. Men inte bara tekniskt utan även tuffare.. Det jag kommer jobba mest på till nästa säsong är mina tekninska ofärdigheter, men jag är ju redan en entusiast.. Men för den som kommer och kör sitt första XC kan det nog bli rätt skrämmande... och frågan blir ju hur vi får dom att fortsätta pröva på?? Men det kommer ju alltid finnas två sidor av detta mynt, frågan är ju bara vad som ska prioriteras. Och om det är sagt att banorna till nästa år ska bli tuffare ser jag fram emot det:-)

Visst fan ska vi jobba för en Norrlandscup!!
Anonym sa…
Alla banor har ju sin karaktär typ Borlänge som är lättåkt men det gör ju inget om det finns olika banor och när det är svårt ska det finnas b linje. Jag som är teknisk får sällan briljera eftersom dom tar bort dom svåra partierna men jag har aldrig varit med om att dom tar bort när det är för släta banor när watt åkare kan briljera./ Tommy .o.
Samuel sa…
Håller med dig Tommy om att det ska vara så att alla typer av åkare ska kunna få visa sina färdigheter, lägger bara fram lite tankar om hur vi ska kunna bli fler.
Anonym sa…
Jag sticker ut hakan och säger att jag tycker debatten känns lite onödig. Så länge vi inte följer efter det som görs utomlans så kommer vi aldrig kunna mäta oss och då får vi aldrig en riktig topp.

Jag skrev ganska långt om det här:
http://mittlivsomcykel.wordpress.com//?s=svensk&search=K%C3%B6r

Friidrott skulle knappast bli större i Sverige fall vi tog bort vattengravarna och sänkte hindren i 3000 meter hinder för friidrottare.

Spelar ingen roll om Marathon skulle öka i antalet deltagare.

/Ville




Anonym sa…
Fotboll med badboll i Sverige vanlig boll gör ju ont att få på sig ./ Tommy.

Populära inlägg i den här bloggen

Efter VM..

Typiskt Zwift...

VM på Zwift